Genomineerden Ondernemersprijs Horst aan de Maas 2019

Genomineerden 2019 - Fotografie: Emy van der MolenDonderdagavond 22 augustus heeft de Adviesraad van de Ondernemersprijs Horst aan de Maas de drie genomineerden voor het thema Mens & Dier bekend gemaakt. Genomineerd zijn de ondernemers van: Stal Thijssen B.V., NGB (Nieuw Gemengd Bedrijf) en Varketing Group

De uitreiking van de ondernemersprijs vindt plaats op 21 november 2019.

 
 
 
 
 

Toonaangevende dierlijke sector

Afgelopen mei werd het thema van de ondernemersprijs voor 2019 bekend gemaakt: Mens & Dier. Elk jaar kiest de organisatie een thema dat het unieke ondernemerschap van Horst aan de Maas benadrukt. “Horst aan de Maas is een agrarische gemeente met een toonaangevende dierlijke sector die de regio economisch veel heeft gebracht. Daarnaast heeft de sector een transformatie doorgemaakt waar ondernemers gedurfd op in hebben gespeeld.”, licht Leon Litjens, voorzitter van de Adviesraad van de Ondernemersprijs Horst aan de Maas, toe. De focus binnen het thema ligt dit jaar op dierhouderij. Hiermee wordt dierhouderij in de breedste zin van het woord bedoeld: het houden van dieren voor consumptiedoeleinden tot sport en recreatie. Ook de mens staat centraal in het thema, want bewust bezig zijn met je omgeving en inspelen op maatschappelijke trends is volgens de Adviesraad essentieel voor ondernemers anno 2019.

 

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

De genomineerde bedrijven zijn door de Adviesraad geselecteerd uit een uitgebreide longlist van ondernemers. “De drie geselecteerde ondernemers vallen op door hun ondernemerschap en het lef om een nieuwe weg in te slaan. Ze zetten zich allemaal in voor een hoger doel dan alleen het succes van hun eigen onderneming: de ontwikkeling van de totale sector.”, legt Leon Litjens uit. Springruiter Leon Thijssen traint met Stal Thijssen zowel de ruiter als het paard om het hippische talent in de regio nog verder te ontwikkelen en is een van de grondleggers van Equestrian Centre de Peelbergen. De ondernemers Cor Kuijpers, Marcel Kuijpers, Gertjan Vullings en Martin Houben van het NGB hebben een unieke samenwerking waarbij duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel staat. Dit biedt zowel voordelen voor mens als dier. Zo zijn er meerdere schakels van de keten samengevoegd in het NGB waardoor er minder transport nodig is. De krachtenbundeling Varketing Group van Gert Custers, Evert Hendrikx, Eduard Maas, Frank Vissers en Twan Voermans zet zich in voor innovatie en ontwikkeling in de gehele sector met aandacht voor zowel mens als dier. Door middel van hun samenwerking willen ze meer gevoel krijgen bij wat er leeft in de samenleving en bij de consument van nu en morgen om hier als ondernemers beter op in te kunnen spelen. Met hun masterclasses zorgen zij voor kennisdeling in de sector en de doorontwikkeling van kansrijke ideeën. 
 

Omgevingsbewust ondernemen

De Adviesraad heeft de drie genomineerden gekozen vanwege het ondernemerschap dat ze hebben laten zien binnen het thema Mens & Dier. Een belangrijke voorwaarde voor de nominatie is dat de ondernemer omgevingsbewust moet zijn en in gesprek is met de omgeving. De genomineerden voldoen daarnaast aan minimaal twee van de onderstaande criteria:
  • De ondernemer is onderscheidend qua product/dienst;
  • De ondernemer is onderscheidend qua productiewijze;
  • De ondernemer speelt in op trends zoals gezondheid, dierenwelzijn, energietransitie, etc.;
  • De ondernemer zet met zijn bedrijf Horst aan de Maas op de kaart.
 
Het is nu aan de jury om uit de drie genomineerden een winnaar te kiezen. De jury gaat de komende tijd op bezoek bij de kandidaten en voert een grondig eigen onderzoek uit. De jury maakt de winnaar bekend tijdens de uitreiking op 21 november 2019